fbpx

BEMER terápia

Miért fontos a jó vérkeringés?

A legkisebb véredények lüktető mozgását vazomóciónak nevezik. A nem megfelelő keringés sok betegség és közérzeti zavar okozója. A mikrokeringés az életkor előrehaladtával fokozatosan gyengül, amit a káros környezeti hatások, az egészségtelen életmód és a rossz szokások felerősítenek. Ezek hatására gyengül az immunrendszer, csökken a teljesítőképesség. Az Aviva torna legfőbb célkitűzése a kismedencei vérkeringés javítása annak érdekében, hogy a női szervek megfelelően működjenek. Segítségével akár 2x-3x aktívabb lehet a vérkeringés a Dolgozó Zónában, ami kb. köldöktől combközépig tart. Ha az artériás vérkeringést felpörgetjük, azok a vitaminok, hormonok és más életfontosságú anyagok, amik szükségesek a szervek működéséhez, fokozottabban jutnak el a célszervekhez. Ha a vénás vérkeringést aktivizáljuk, azok a salakanyagok, méreganyagok, a sejtek anyagcseréjéből származó felesleges dolgok könnyebben tudnak távozni a testünkből. Ennek a folyamatnak kb. 75%-a a legkisebb véredényekben, az úgynevezett mikrokeringésben történik, ami az oxigén, a tápanyagok és az anyagcsere termékek fontos szállítási útvonala.

 

Mi a BEMER terápia?

A BEMER egy fizikai érterápiás készülék, ami célzottan serkenti a vazomóciót, vagyis javítja a mikrokeringést. A BEMER készülékek javítják a kis véredények továbbító mozgásait. Ez a szükségletnek megfelelő véreloszláshoz vezet a legkisebb véredények hálózatában. 

A BEMER készülékek megfelelnek az Európai Gazdasági Közösség orvostechnikai eszközökről szóló (93/42/EEC) irányelveinek. Hatékonyságukat számos klinikai kutatás és a klinikai gyakorlat is alátámasztja.

Magyarországon olyan nagynevű intézmények alkalmazzák járó és fekvőbeteg szakrendeléseiken, mint pl. Honvédkórház, Harkányi Gyógyfürdőkórház, Budai Irgalmasrendi Kórház, Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet (Debrecen), Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat, Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Semmelweis Egyetem Füll-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, Szent Rókus Kórház, Heim Pál Országos Gyermekgyógyszati Intézet.

 

BEMER terápia a NŐGYÓGYÁSZATBAN

–  Dr. Varga Péter, habil. PhD. (szülész-nőgyógyász szakorvos, egyetemi docens)

HARKÁNYI TERMÁL REHABILITÁCIÓS CENTRUM

A BEMER terápia tudományosan igazolt hatásmechanizmusa:

 • Javítja, intenzívvé teszi a vérkeringést egészen a hajszálerek szintjén is (mikrocirkuláció javítása) szabályozza a vérnyomást.
 • Aktivizálódik az anyagcsere, javul a sejtek regenerációja.
 • Emelkedik a sejtek energia szintje
 • A szövetekben megnő az oxigén ellátottság, a vérben kimutathatóan nő parciális oxigén szintje.
 • Javulnak a véráramlás paraméterei, csökken a vérrögösödés hajlama.
 • Javul a vörösvértestek anyagcseréje.
 • Az immunrendszer erősödik, a speciális javító fehérjék szintézise fokozódik.
 • Oldja a stressz okozta vegetatív feszültséget.
 • Ellazítja az izmokat.
 • Csillapítja a fájdalmat.
 • Növeli a teljesítményt a mindennapi életben és a sportban is.
 • Növeli a vele egyidejűleg alkalmazott terápiák hatásfokát. (pl. gyógyszerek, táplálék kiegészítők).

Alkalmazási területek:

 • Nőgyógyászati alkalmazás: – javul a méh nyálkahártyájának vér- és oxigénellátása
 • Meddőség, fenyegető vetélés, cystak, vérzészavarok, endometriosis
 • Urológiai betegségek, kiemelkedően jó eredmények potencia problémák kezelésében
 • Krónikus fáradtság szindróma
 • Stressz, alvászavarok, pszichés zavarok
 • Bőrgyógyászati kórképek (ekcéma, psoriasis, felfekvés)
 • Nőgyógyászati kórképek és következmények:”

“A mikrokeringést érintő, illetve a következményes sejtbiológiai hatások jelentőségét, a BEMER kezelés hatásosságát nőgyógyászati kórképekben is megtapasztalhatjuk. A kismedencei szervek, a méh, a petefészkek szöveteinek megfelelő szöveti véráramlása kiemelt jelentőséggel bír az ép funkció szempontjából. Az ovariumok tartós keringési zavara pl. jól ismert módon a megfelelő tüszőérést és a tüszőrepedést gátolhatja, ezáltal a teherbe esés esélyét, a meddőség, a petefészek elégtelenség kialakulását idézheti elő. De a krónikus fájdalommal, tartós izom-kontraktúrákkal, összenövésekkel és hegesedéssel járó krónikus kismedencei gyulladások (PID=Pelvic Inflammatory Disease), összenövések esetén is jelentős patofiziológiai tényező lehet az elégtelen mikrokeringés és immunfunkció. A krónikusan csökkent véráramlású gyulladásos szövetekhez az immunrendszer sejtes elemei (pl. makrofágok) csak korlátozott mértékben képesek eljutni, ezáltal a gyulladás krónikus jegyeit erősítve és azok eliminációját megakadályozva. Ezzel a beteg szubjektív krónikus panaszait továbbra is fenntarthatják.

Klinikai tapasztalatok

A harkányi gyógyfürdőkórház nőgyógyászatának újbóli megalapítása, 2007 óta eddig több mint másfél ezer különböző nőgyógyászati krónikus betegségben szenvedő beteget kezeltünk a jórészt helyi gyógyvizes adottságokra alapozott komplex balneo-fizioterápiával. Ennek a 2-4 hetes időtartamban kúraszerűen alkalmazott betegellátás során azonban nem csak a harkányi kénes (hidrogén szulfidos) gyógyvíz és gyógyiszap, valamint egyéb ismert fizioterápiás modalitások (gyógytorna, gyógymasszázs stb.) speciális előnyös hatásait használjuk ki. 2010 óta az egyre több klinikai és kutatási bizonyítékkal bíró BEMER kezeléseket is az ellátási eszköztárunk és ellátási protokollunk integráns részévé tettük. Többnyire meddőség különböző eredetű formái, sokszor ennek hátterében fennálló krónikus kismedencei gyulladás, lezárt petevezetők, endometriosis vagy műtét utáni összenövések, de genitális prolapsus, vizelet inkontinencia vagy postmenopauzális egyéb kóros elváltozások (pl. artophiás gyulladások, osteoporosis, stb.) indokolják osztályunkon a betegek komplex kezelését. Eddig összesen mintegy 1000 beteg kapcsán szerzett klinikai tapasztalataink szerint a BEMER (Bemer 3000 Plus és Bemer Professional) kezelés pozitívan egészíti ki a balneoterápiás kezelési formákat. A betegek szubjektív, illetve a vizsgálati leletekre alapozott objektív életminőségi mutatók (0-10 pontos VAS értékek) változása alapján az átlagosan 3 hetes kúra elteltével is már jelentős javulást lehetett regisztrálni. Ez, csakúgy, mint a meddőséggel kapcsolatos korábbi kontroll csoportos felmérésünk esetében (44% vs 12% sikeres teherbeesés 1 éven belül komplex terápiával) észlelt eredményesség, szintén a BEMER kezelések kitűnő additív hatásait látszanak igazolni.”

 

BEMER terápia az ANDROLÓGIÁBAN

– Dr Erdei Edit PhD. (Honvédkórház – Andrológiai Központ)

Dr. Erdei Edit, urológus, andrológus főorvos” Az andrológia a férfival, a férfi egészséggel foglalkozó tudományterület, amely viszonylag rövid múltra tekint vissza. Dinamikus fejlődését mutatja, hogy ma már különböző szakterületeket foglal magába: a férfimeddőséget, a szexuális élet zavarait, a férfiklimaxot és a férfi fogamzásgátlást. Magyarországon az 1980. év volt az utolsó esztendő, mikor a demográfiai mutató pozitív volt, azóta folyamatosan csökken a népesség. Hazánkban a meddőséghez kapcsolódó szakterületnek kiemelt jelentősége van, mivel az 1990-es évek elej óta megduplázódott a párok száma, ami jelenleg 15%. Ezzel egyidejűleg későbbre tolódott a gyermekvállalás időszaka, valamint a kedvezőtlen környezeti változások következtében lényegesen több, további nehezítő tényezővel kell számolni. Még megelőzően a nőket okolták a gyermekáldás elmaradásáért, ma már ismert tény, hogy a meddőségi problémák 50-50%-ban érintik a férfiakat és a nőket. Ezekből körülbelül 20%-ot tesz ki a mindkét nemet érintő ok, és 40-40%-ra tehető a csak nőknél vagy csak férfiaknál meglévő, meddőséget okozó probléma.

Táblázatban került összefoglalásra a BEMER kezelésben részesült betegek eredményeinek változása. A felfelé mutató nyilak a növekedést, míg a lefelé mutató nyilak a csökkenést A tanulmánybamutatják. Az NV jelölés jelentése “nem változott”. A viszkozitás esetében a csökkenés számít pozitív változásnak, az NV jelölés pedig azt mutatja, hogy az érték maradt a normál tartományben.

A diagnózisok magyarázata

OATS = oligo-astheno-teratozoospermia szindróma, amely arra utal, hogy az ondósejtek száma, mozgása és formája súlyos eltérést mutat

OAT= oligo-astheno-teratozoospermia, mely arra utal, hogy számbeli, mozgásbeli és formai eltérés van a határértékekhez viszonyítva.

Azoo= azoospermia, amely arra utal, hogy az ondóban nem találhatóak ondósejtek centrifugálást követően sem.

A páciensek átlagosa, a javulás mértékétől függően 2 hónapos (1-3 hónap) BEMER terápiában részesültek, amely az induló konzultáció és spermaanalízis alapján került ajánlásra.

A tanulmányban  2 páciens esete kerül részletes ismertetésre. Kettejük példája mutat rá arra, hogy a jól megválasztott terápia még a nehéz és komplikélt esetekben is eredményezhet pozitív változást.

Eset 1. (F.P. született 1992)

Családi anamnézisből kiemelendő, hogy szülei unokatestvérek, ő pedig 2 vetélést követően született a 8. hónapra. Gyermekvállalási céllal kereste fel párjával együtt az egyik budapesti asszisztált reprodukciós magánintézetet. A spermaanalízisek folyamatos spermakép romlást mutattak (22M/ml-ről 14M/ml-re, később 1-2M/ml-re csökkent az érték). A rosszabbodó eredmények miatt 2011-ben bal oldali herevisszérműtétre került sor, amely hagyományos sebészi technikával történt. A műtét utáni eredmények azonban nem mutattak kellő javulást. Ezért 2012 november 11-én újabb műtétre került sor: kétoldali mikrosebészeti varicectomia herezacskón keresztül történő feltárásból, zsírszövet eltávolítással kombinálva (MIRES). A műtétet követő 3. hónapban történt az első kontrollvizsgálat, melynek eredményeként a spermium koncentráció 2-3M/ml értéket mutatott. Az egyetlen pozitív változás a normális alakot mutató ondósejtek arányának növekedése volt. A kontroll során here UH is készült, mely megállapította, hogy a bal mellékherében cysta van, amely ondóelvezetési zavart okoz. 2013 október 25-én a cysta eltávolításra került és ondóúti rekonstrukció készült. Itt is a műtétet követő 3. hónapban került sor az első kontrollvizsgálatokra. A here UH során az előzőleg kimutatott cysta már nem volt jelen, a rete testis halványan volt látható. Spermaanalízis és hormonprofil is készült, mely során alacsony spermium-koncentráció és határérték alatti tesztoszteronszint volt megfigyelhető. A 2. kontrollra a műtétet követő 6. hónapban került sor. A here UH-nál eltérés nem volt látható, a spermaanalízis alacsony spermiumszámot mutatott, a hormonprofil során alacsony tesztoszteron érték, normál FSH és LH volt kimutatható. A 3. kontrollvizsgálatra a műtétet követő 9. hónapban történt. Az elvégzett vizsgálatok változatlan értéket mutattak, kivéve a here UH vizsgálatot, ahol a rete testis az előzőekhez képest lényegesen markánsabb képet mutatott. A 2013-as műtétet követően a párnál 2 ICSI eljárás is sikertelenül végzősött (az elsőnél embiró nem alakult ki, a másodiknál ikerterhesség jött létre, amely a 11-ik héten vetéléssel fejeződött be). A férjnél ezt követően került sor 1 hónapos BEMER terápiára (2014 októberében), amelyet követő kontrollvizsgálat emelkedő spermium koncentrációt és normalizálódott tesztoszteronszintet mutatott.

Az eredmények birtokában 3 hónapos BEMER kezelés vette kezdetét a tervezett újabb asszisztált eljárás előtt, mind a férjnél, mind a feleségnél. A férj esetében határérték feletti spermiumkoncentráció volt észlelhető (24M/ml-határérték: 15M/ml-, jó mozgás és a normális alakot mutató ondósejtek arányának növekedése volt tapasztalható. A feleségnél a vizsgálatok MTHFR (metilén-tetrahidrofolát reduktáz) genetikai eltérést mutattak, heterozygota állapotot igazolva. Az ő BEMER terápiáját követően, a nőgyógyász az uterus nyálkahártya vastagságának növekedését észlelte az előző beavatkozásokhoz képest. Végül egy sikeres ICSI eljárás követően, 2015 december 3-án egészséges leánygyermek született 9 hónapra, 3680grammal és 57 centiméterrel.

 

Eset 2. (E.A. született 1974)

Távolabbi anamnézisében említésre méltó esemény nem szerepelt. A meddőségi kivizsgálás során fizikális és UH vizsgálat kétoldali herevisszértágulatot igazolt. 2013-ban került sor a kétoldali mikrosebészeti varicocele műtétre herezacskón keresztül történő feltárásból, zsírszövet eltávolítással kombinálva (MIRES). A műtétet elhúzódó sebgyógyulás követte. Az első kontrollra a szokásos időben, a műtétet követően 3 hónap múlva került sor. A here UH vizsgálaton a rete testis jól kivehető volt, míg a spermaanalízis normalizálódott koncentrációt mutatott (20M/ml). Az ondósejtek mozgásának értékei mérsékelten alacsonyabbak voltak a határértéknél (összemozgás: 30%; progresszív mozgás: 20%; normális szerkezet 6%). A hormonanalízis eltérést nem mutatott. A feleségnél részletes nőgyógyászati vizsgálat történt, ahol elváltozást nem találtak (ekkor 34 éves volt). A férj műtétét követő fél évvel sikertelen homológ inszeminációra került sor. A férj műtétet követően eleinte gyógyszerek terápiában részesült, illetve értendkiegészítőket szedett (Profertil, Omeg 3 zsírsav, Qvitamin). A műtét után 6 hónappal egy újabb sikertelen homológimszemináció történt, majd ezt követően került sor BEMER terápia alkalmazására: 2×3 hónapos időtartamban. A férjjel párhuzamosan a feleség is alkalmazta a BEMER terápiát. A harmadik homológ inszemináció előtt minden sperma paraméter jelentősen javult, különös tekintettel a normális szerkezetet mutató ondósejtekre (koncentráció 26M/ml, összemozgás 40%, progresszív mozgás 32%, normális szerkezet 14%), aminek eredményeképpen terhesség alakult ki, mely azóta is zavartalan, a fiúgyermeket 2016 július 22-re várják.

 

Összefoglalás

A fent ismertetett “pilot study” azt támasztja alá, hogy a férfimeddőség kezelésében helye van a BEMER terápiának. Annál is inkább, mivel ma már széles körben ismert, hogy az asszisztált reprodukció sikere a férfi oldal eredményes előkészítésén múlik. Ennek érdekében ajánlott alkalmazni minden olyan terápiás beavatkozást, amellyel feltehetően el lehet érni a spermatogenézis maximális javulását (az esetek többségében kombinált terápiával).

A kezelés megválasztásánál figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a spermatogenézis (ondósejttermelés) egy olyan “here-mellékhere egységben” megy végbe, amely vasculárisan és neuro-hormonálisan szigorú szabályozás alatt áll.

A BEMER terápia előnye a beteg számára, hogy fájdalommentes, kényelmes, a legjobb eredmény elérése érdekében pedig egyénre szabható. Támogatja a mikrokeringást, a szöveti működést, a hormontermelést, azok hasznosulását, a regenerációs folyamatokat, antiaging hatású és rejuvenáló. Segíti a vezomóciós értékek javulását, mivel az öregedési folyamatokban ez egyértelműen csökken. Hatására a komplex terápiában adott gyógyszer eredményesebben jut el a szövetekhez. Mivel kevesebb gyógyszert kell alkalmazni, kevesebb mellékhatással lehet számolni.

A jól klasszifikált esetekben a BEMER terápiának helye van a terápiás palettán. A terápia alkalmazásának azt a további előnyét kihasználva, hogy összehangolja a makro- és mikrokeringés működését, valamint a mikrokeringés területén az artériolás és venulás oldalon egyaránt javulást eredményez, a férfimeddőség kezelésében – különös tekintettel a variokelés páciensekre – is jól használhatónak látszik.”

 

 

Források:

 1. Harkányi Gyógykórház honlapja: Elekroterápia kezelések https://harkanykorhaz.hu/elektroterapia/
 2. BEMER fizikai és érterápiás készülékek https://www.bemer3000.hu/
 3. BEMER terápia tudományos igazolásai https://www.bemer3000.hu/tudomaacutenyos-igazolaacutesok.html
 4. BEMER Orvosi Esetismertetések https://www.bemer3000.hu/tudomaacutenyos-igazolaacutesok.html
 5. Mágnesterápiás készüléket kapott a Heim Pál Kórház http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/magnesterapias_keszuleket_kapott_a_heim_pal_korhaz