A női ciklus és az Aviva torna

Az Aviva módszer kidolgozója, a magyar származású fizikoterapeuta – Aviva Gabriella Steiner, munkája során rájött, hogy bizonyos mozdulatok befolyásolják a női ciklust.

Aviva tornaórákat tartott hölgyeknek és azon fáradozott, hogy olyan mozdulatsort alakítson ki, aminek segítségével a megfáradt háziasszonyok felfrissülnek és átmozgatja őket tetőtől talpig. Egy alkalommal különösen intenzíven végeztette a hozzá járó nőkkel az egyik gyakorlatot és meglepve tapasztalta, hogy a következő órára 2 hölgy kivételével senki sem jött el, mert mindenki menstruált.

Ez szöget ütött Aviva fejébe és ettől kezdve már tudatosan azt kutatta, hogy egyes mozdulatok hogyan befolyásolják a női ciklus hosszát és milyenségét. Bár a torna kitalálásánál elsősorban a menstruáció meghozatala motiválta Avivát, a módszer közel 30 éves történelme és az erre vonatkozó vizsgálatok megállapították, hogy az Aviva torna kivételesen hatásos más nőgyógyászati panaszok, rendszertelen vagy rövid ciklus beállítása esetén, egyebek mellett ovuláció elősegítésére és termékenység fokozására.

A torna leginkább a kismedencei részre, az úgynevezett dolgozó zónára koncentrál, itt fokozza a vérkeringést és ezáltal javítja a szervek vitamin és hormon ellátását. Fontos megjegyezni, hogy az Aiva torna a szabályos, 28 napos ciklust nem fogja hosszabbítani és nem célja, hogy a természetes és egészségesen működő női szervezet ciklikusságát felborítsa. A menstruációs ciklus meghosszabbításáról olyan esetek kapcsán beszélünk, amikor a menstruáció első napjától számított következő menszesz túságosan hamar, jön meg. A ciklus rendellenes lerövidülésének jellemzője, hogy a menstruáció 28 nap helyett hamarabb, akár 16-20 napra is megjöhet. Ennek oka általában a női hormonháztartás felborulásában keresendő. Kiválthatja a megrövidült sárgatest fázis (ami a tüszőrepedés és a következő menstruáció között eltelt időszakot jelenti), korai tüszőrepedés és a tüszőrepedés hiánya is.

A szabályos ovuláció létrejöttének nagyon sok összetevős feltétele a női hormonháztartás egyensúlya. Bármilyen apró eltérés ebben a rendszerben a reproduktív képesség csökkenését és a ciklus hosszának megváltozását eredményezheti.

Az Aviva módszer 18 alapgyakorlata, amit egy 4 órás tanfolyam keretében sajátíthatnak el a jelentkezők, olyan mozdulatokat tartalmaz, amiket a legkülönbözőbb nőgyógyászati problémák esetén alkalmazhatunk sikeresen.

A mozdulatok közvetlenül és közvetetten is befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és kiegyenlítik azok hormontermelését. A gyakorlatok nagy része olyan medencebillentéseket, csípő forgatásokat tartalmaz, ami a petefészek környékét feszíti vagy ernyeszti el, így aktivizálva annak megfelelő működését. A torna nagy hangsúlyt fektet az agyalapi mirigy stimulálására, ami a női hormonok termelését szabályozza. Fontos kiemelni, hogy az Aviva torna nem aktivizálja a hormontermelést, hanem egyensúlyba hozza olyan esetekben, amikor a kívánatos egyensúly felborult. Tehát ha valamilyen hormonból a szükségesnél kevesebb termelődik, akkor fokozza, ha valamelyik hormonból túlságosan sok van, akkor annak termelését csökkenti. Tehát az Aviva torna természetes módszer a szervezet egyensúlyának visszaállítására.