Hogyan készülj az ONLINE Aviva tanfolyamra? TECHNIKAI TUDNIVALÓK

Van pár kérdés, ami rendszeresen elhangzik a tanfolyamok előtt szinte minden jelentkezőtől. Azért, hogy könnyebben tudj testben és lélekben felkészülni a közös tornára, itt olvashatsz pár fontos tudnivalót a tanfolyamról.

Milyen felületen zajlik az online oktatás?

A tanfolyamokat online tartom, Zoom felületen. Ezt a programot innen töltheted le az asztali gépedre: https://zoom.us/download  Ahhoz, hogy csatlakozz, elég lesz arra a bejelentkezési linkre kattintani és beírni a kódot, amit a tanfolyam előtt küldök emailben. A tornagyakorlatokat oktató videók segítségével nézzük majd át. A videókat a tanfolyam ideje alatt egy privát oldalon éred majd el, amihez a belépési adatokat a tanfolyam megkezdése után küldöm át. 

Nem túl gyors az interenetem, ez gond lehet?

Ahhoz, hogy megfelelő legyen a hang és képminőség, fontos, hogy stabil internet kapcsolattal rendelkezz. Érdemes a tanfolyam ideje alatt kikapcsolni minden felesleges kütyüt és programot (okosóra, telefonok, Netflix), hogy minél nagyobb sávszélesség maradjon számunkra. Az internet sebességedet ezen az oldalon ellenőrizheted: https://www.speedtest.net/

Milyen technikai eszközre lesz szükségem?   

  • 1db képernyőre, amin te nézheted a mozdulatokat és
  • 1db kamerára, amin keresztül én látlak 

Milyen legyen a képernyő?

Ahhoz, hogy jól lásd a mozdulatok apró részleteit is, érdemes számítógépet vagy TV képernyőt használni. A tabletek és a telefonok túl kicsik, egyik sem túl szerencsés választás.

Milyen legyen a kamera?

A számítógépekbe épített kamera tökéletesen megfelel a célra. (Kivéve az a típus, ahol a klaviatúra fölött egy gömb alakú kamera billeg, amit nem tudsz fixen beállítani). A telefonod kameráját is nyugodtan használhatod. Nekem sokat segít, ha vízszintesen teszed le a telefont, mert akkor többet látok belőled.

Tabletem van, azt is használhatom?

A legtöbb tablet alapbeállításai miatt ha megnyitod a böngészőt, kikapcsolja a kamerát. Ez praktikusan azt jelenti, hogy amint elkezded nézni az oktató videókat, nálam eltűnik a képed. Ha nem látlak, nem tudok felelősséged vállalni a mozdulataid pontosságáért és biztonságáért. Érdemes ezért inkább 2 eszközzel bejelentkezni: a tabletet használd arra, hogy kövesd a gyakorlatokat, a telefonod kameráját pedig állítsd be, hogy én is végig lássalak.

Hogyan állítsam be a kamerát?

Érdemes úgy elrendezni a szobát, hogy amikor felállsz tornázni, tetőtől talpig lássalak, bármilyen irányba mozdulsz el a gyakorlatok közben. A legjobb, ha a kamerát kb. köldök magasságban vagy attól magasabban helyezed el, ekkor látom majd megfelelő szögből a kismedencéd. Nem szerencsés, ha az ablakok szemben vannak a kamerával, mert az erős fény miatt csak a körvonalaidat fogom látni.

Hogyan tudok javítani a fényviszonyokon?

Ha nem szemből világít meg a szobába áradó természetes fény, vagy túlságosan halvány fényű a lámpa, érdemes minden otthon található asztali/álló lámpát bekapcsolni és magadra irányítani. Nekem nagy segítség, ha pl. fekete kanapé elé nem fekete tornanadrágban állsz be, mert összemosódhatnak a színek. Ha sötét a háttér, inkább világos ruhát vegyél fel, vagy teríts egy világosabb törölközőt/plédet a kanapéra.

Hogy fogom tudni szabályozni a hangerőt a Zoomban?

1) Kattints a Zoom menüben a mikrofon melletti ki nyilacskára
image.png
2) A felnyíló listából válaszd ki az „Audio Settings” mezőt
image.png
3) A megnyíló ablakban az „Audio” fül alatti Speaker csúszkán változtathatod az én beszédem hangerejét
 
image.png
 

Hogyan férek hozzá az oktató videókhoz a tanfolyam ideje alatt?

Az óra elején a zoom chat ablakban kapsz tőlem egy linket és egy jelszót. Kérlek, a linket másold be a böngészőbe (lehetőleg Google Chrome-ot használj), másold be a jelszót és kattints a „Küldés” gombra:

image.png

Hogyan tudom szabályozni az oktató videók hangerejét a tanfolyam ideje alatt?

Fontos, hogy a gyakorlatok végzése közben a zene mellett tisztán és jól halld az én instrukcióimat is. A videó hangerejét a videóhoz tartozó csúszkán tudod állítani (a Bemelegítős videón nincs ilyen opció, mert azon nincs zene!)

image.png

Ha bármilyen más kérdésed adódik, nyugodtan írj! 

Várlak sok szeretettel!